woensdag 5 februari 2014

Liebana, een mediterrane vallei midden in het Cantabrisch Gebergte.


Liebana, een mediterrane vallei midden in het Cantabrisch GebergteBij ons op de Spaanse Hoogvlakte zijn de dagen momenteel vrij koud. Echter, middenin het Cantabrisch Gebergte bevindt zich een laaggelegen vallei die geheel omgeven is door meer dan 2000 meter hoge bergen.
Deze vallei heet de Liebana en ligt aan de voet van de Picos de Europa, een kalkgebergte dat al in 1918 tot het eerste nationale natuurpark van Spanje is uitgeroepen. De omringende bergen houden de wind en de regen weg, terwijl de lage ligging zeer ten goede komt aan de gemiddelde temperatuur. Liebana is gezegend met een voor het Cantabrisch Gebergte uniek en mediterraan klimaat, hetgeen ook in de begroeiing duidelijk naar voren komt.


LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.
Kaart die de ligging van de vallei de Liebana aangeeft.


Om vanuit León in de vallei van Liebana te komen, moet eerst de 1600 meter hoge bergpas van San Glorio worden genomen. Enkele kilometers voor deze bergpas loopt de weg door een kloof waarin vele bevroren watervallen waren te zien.Bevroren waterwal, langs de weg naar de bergpas van San Glorio.


De bergpas zelf is al sinds enige tijd geheel besneeuwd.De bergpas van San Glorio.


Echter zodra we aan de andere kant begonnen te dalen verdween de sneeuw al snel en onder een dun wolkendek verscheen voor ons de vallei van de Liebana. Gelukkig waren het slechts "ochtendwolken" die al al ras verdwenen. Vanaf de bergpas van San Glorio tot in het hart van de Liebana moet er zo´n 1500 meter worden afgedaaldHet hoger gelegen gedeelte van het dal van de Liebana onder een dun wolkendek.


Al dalende nam de temperatuur al behoorlijk toe en al gauw konden we de besneeuwde toppen van de Picos de Europa van onderaf bekijken.Picos de Europa, het eerste natuurpark van Spanje.


De doelstellingen voor deze dag waren een mix van het bezichtigen van enkele planten die goed gedijen in een mediterraan klimaat, zoals de aardbeiboom (Arbutus unedo) en de kurkeik (Quercus suber) en een ontspannen dagje net een beetje cultuur. De aardbeiboompjes werden al snel gevonden.Een aardbeiboompje (Arbutus unedo) met bloemknoppen.


Het grappige van de aardbeiboom is dat de bloemen van dit jaar en de vruchten van het vorige jaar aan dezelfde boom kunnen hangen. Persoonlijk vind ik de licht alcohol-houdende vruchten erg lekker, zodat ik mezelf echt tot matiging moest aanmanen.Vruchten van de aardbeiboom.Sommige boompjes hangen behoorlijk vol. Alleen de heel rode vruchten die makkelijk loslaten zijn lekker, anders zijn ze te hard.


Verder doorrijdend is het uitzicht op de Picos de Europa bijna constant. Dit gebergte domineert de gehele vallei van de Liebana.Picos de Europa, nationaal park sinds 1918 met een oppervlakte van zo´n 650 vierkante kilometer.


Na een korte pauze in het toeristische bergdorpje Potes is de kerkje van Santa Maria de Lebeña een bijna verplichte stop. In een idyllische omgeving staat een zeer "gezellig" aandoend kerkje dat stamt uit de tiende eeuw en mogelijk zelfs uit de achtste eeuw. Sinds de veldslag bij Covadonga (Asturias) in 722 was deze streek al vrij van de moren en vormde een bolwerk van de christenen onder leiding van de koning Pelayo, hetgeen dus ook in de architectuur tot uiting kwam.Santa Maria de Lebeña, kerkje uit de tiende eeuw.Santa Maria de Lebaña, de ligging staat aangegeven op de kaart als "Iglesia de Sta. Mª de Lebeña", in het meest noordelijke gedeelte van de vallei.


Voor vandaag ontbraken alleen nog maar de kurkeiken (Quercus suber), maar ook dat kwam nog in orde. De kurkeiken komen in de rest van het Cantabrisch Gebergte niet voor, hetgeen nogmaals de mediterrane aard van het hier heersende klimaat aangeeft.


Een gedeeltelijk ontkurkte kurkeik (Quercus suber).

10 opmerkingen:

 1. Prachtig, zoals gewoonlijk. Moet toch ook eens een tochtje in dit gebied plannen. Foto 5 is echt adembenemend. Groetjes
  BeantwoordenVerwijderen

  Reacties


  1. Hallo Annemarie, dat tochtje zou je echt moeten doen. Ik denk niet dat je er spijt van zal krijgen.

   Groetjes, Marius
   Verwijderen

 2. Mooie foto's Marius van een prachtige omgeving.
  Zelfs daar hebben jullie sneeuw, hier echter helemaal geen winter.
  Foto's 3,5 en 6 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma
  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Irma, de laatste dagen sneeuwt het hier elke morgen en dan komt s´middags het zonnetjes door. Aan sneeuw dus geen gebrek.

  Groetjes, Marius
  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's van een heel mooi gebied zo te zien.

  Gr Cees
  BeantwoordenVerwijderen

  Reacties


  1. Bedankt Cees, en je hebt gelijk het is er heel mooi, vooral omdat je bijna overal de hoge pieken van de Picos de Europa op de achtergrond ziet.

   Groetjes, Marius
   Verwijderen

 5. Fantastische beelden Marius, dan moet het toch erg koud zijn als een waterval al bevriest!
  Groetjes
  Dominic
  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Dominic, de bevroren waterval is gevormd na het bevriezen van druipend water, maar op deze hoogte zal het s´nachts makkelijk 10 graden of meer vriezen.

  Groetjes, Marius
  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze post heb ik zeker gemist, Marius. Wat een prachtig gebied. Die bevroren waterval vind ik heel mooi om te zien. De aardbeienboom heb ik nog nooit gezien. De vruchten lijken wel een beetje op lychees. Mooie post weer. Groetjes, Joke
  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Joke, dat de vruchten op lychees lijken dat vond ik nu ook de eerste keer! Bovendien, er zijn bergwanden die helemaal vol staan en waar je vanaf het pad de vruchten direkt in je mond steekt. Het is wel zo dat er per struik maar een klein percentaje vruchten net rijp genoeg is, dat komt omdat ze er een jaar over doen om te rijpen.

  Groetjes, Marius

Geen opmerkingen:

Een reactie posten