Páginas

zondag 10 februari 2013

De rotskust van Asturias


Hoe de golven de kust bewerken.

INLEIDING

Het Cantabrisch Gebergte reikt naar het noorden praktisch tot aan zee, daarvan slechts gescheiden door een smalle kustvlakte. In het oosten van Asturias bestaat deze vlakte geheel uit kalksteen, hetgeen enigermate oplosbaar is in water. De vormen die ontstaan door het oplossen van kalksteen noemt men karst, waartoe o.a. de grotten behoren. In het noorden van Asturias vindt een langzaam maar zekere opheffing van de aardlagen plaats, waardoor wat eens de zeebodem was nu boven water ligt. Met andere woorden, de huidige kustvlakte is ontstaan door de golfwerking van de zee, die vroeger dus enkele kilometers meer landinwaarts kwam tot aan de voet van de bergen. Nadat de vlakte boven de zeespiegel kwam te liggen hebben zich op vele plaatsen grotten gevormd, waarvan in sommige prehistorische rotsschilderingen zijn gevonden. Mooie schilderingen zijn onder andere te vinden in de Cueva del Pindal (Colombres) en de grotten van Tito Bustillo (Ribadesella). Deze kust wordt beschermd en ook nieuwbouw is gelukkig verboden. Eerst zal ik een enkele “saaie” kaarten tonen die de exacte locatie van de bezochte kuststrook aangeeft.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.


 De kleine rode rechthoek geeft de locatie van de volgende kaart aan.



De bezochte kust ligt in de gele cirkel, ongeveer halverwege tussen Ribadesella en Llanes, beide bekende toeristen plaatsjes.



De auto wordt achtergelaten op de kleine parkeerplaats bij de Playa de Cuevas de Mar, op zich een heel mooi plekje, om vervolgens te voet naar de Ermita (kappel) van San Antonio te wandelen.



Het "verborgen" strandje van San Antonio. Bij hoog water is daar echter weinig van over. Als je goed kijkt kun je rechts op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Picos de Europa zien.



Hier is de inwerking van de zee op de kalksteen goed te zien. Deze rotsen kunnen vlijmscherp zijn, daarom dus oppassen geblazen. De kalksteen wordt door het zeewater gewoon opgelost.



 De zee kan zelfs grotten uitvreten, als het maar lang genoeg de tijd heeft.



De Picos de Europa gezien vanaf de kust. De toppen van deze bergen reiken tot over de 2600 meter hoogte, terwijl we hier dus pal aan zee staan. Dit enorme hoogteverschil heeft er o.a. toe geleid dat zich hier enkele van de diepste grotten ter wereld bevinden. En met diep bedoel ik meer dan 1600 meter hoogteverschil tussen de ingang en het laagste punt.



De uitholling die net op zeeniveau onderaan de steilwanden is te zien wordt veroorzaakt door de golfslag. De onderkant van de rotsen wordt weggevreten totdat de bovenkant uiteindelijk in zee stort. Zodoende probeert de zee dus het verloren gegane terrein terug te winnen. Het afstorten gebeurt overigens vaak via breukvlakken, vandaar dat sommige wanden zo mooi recht zijn, alsof ze door een mes zijn afgesneden.



De eenzame ermita van San Antonio, omringd door tamarisken. Deze bomen kunnen de zoute zeelucht goed verdragen.



In dit gedeelte van de kust bevinden zich de beroemde "bufones". Dit zijn gaten in de rotsbodem die in contact staan met zeegrotten. Bij stormen wordt het water met geweld deze grotten in geperst en dit spuit er dan bij de bufones weer uit, net als bij een walvis.



We waren niet de enigen. Deze harige bok is vermoedelijk al heel oud, want het verplaatsen koste hem wel enige moeite.




Op deze foto heb ik getracht om goed te laten uitkomen hoe de kustvlakte tot aan de bergen reikt. Er kwam trouwens een flinke wolk aan en we waren maar net voor de regen weer bij de auto.



10 opmerkingen:

  1. Interessante info, Marius, en indrukwekkende foto's. Fijn dat je er een kaart bij gedaan hebt, dat geeft toch een beter overzicht. Mooi blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Joke, bij sommige plekken kan ik er nu eenmaal geen kaart bijdoen, vanwege de kwetsbaarheid van sommige planten (vooral orchideeën) en onbekende geologische ontsluitingen waar bv mooie fossielen zijn te vinden (zou direkt worden geplunderd). Maar waar het even kan zet ik er wel een kaartje bij, want je weet maar nooit of iemand het soms een keer zou willen bezoeken.

      Groetjes, Marius

      Verwijderen
  2. Prachtige foto's Marius, wat indrukwekkend is de kuststrook met al die rotsen.
    Foto's zijn heel scherp, goed gedaan.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Irma. Ik vind de kust ook buitengewoon, zowel voor het landschap (en zee, en wind) als de zeldzame planten die er groeien of de interessante geologie.

      Groetjes, Marius

      Verwijderen
  3. Alweer, héél indrukwekkend zeg!
    Na de plaatjes te hebben bekeken en je verhaal te hebben gelezen, heb ik mijn ogen even dicht gedaan en mij in dat gebied gewaand. Heerlijk, de golven, de wind en zeelucht!
    Bedankt dat je dit heb willen delen met ons!

    Hier, in het noorden van Nederland schijnt de zon ( 5 graden ). Maar wel een koude gure oostenwind!

    Groet,
    Willy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Willy, graag gedaan hoor! Fijn dat er mensen zijn dat zelfde gevoel hebben. Na al die jaren ben ik me nog steeds heel goed bewust van wat ik om me heen heb. Af en toe (niet zo heel vaak meer) denk ik nog wel eens terug aan hoe het in Nederland was, en dat maakt dat ik me dan erg bevoorrecht voel.
      PS. Ik weet dat er in Nederland ook veel mooie plekjes zijn, maar het is toch anders.

      Groetjes, Marius.

      Verwijderen
  4. Hallo Helma, we zijn er een paar daagjes tussenuit geweest, vandaar deze late reaktie.
    De lightbox doet het op het moment wel (net geprobeerd), maar toen ik net thuis kwam niet.
    Bij de kust was het erg mooi, maar een paar dagen geleden was het nog beter met behoorlijk grote golven.

    Groetjes, Marius

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Reacties
    1. Hello Lori, in the near future I´ll also write this post in english.

      Cheers

      Verwijderen
  6. Dag Marius,

    Sorry voor de late reactie op je verzoek, maar zoals je ziet heb ik hem aan mijn lijst van favoriete blogs toegevoegd. Hij staat wel een beetje onder aan het lijstje maar dat heb je met een alfabetische indeling. Jee maakt prachtige foto's. Bij de bovenste kreeg ik zelfs van achter mijn bureau hoogtevrees, dus dat zegt wel iets over de compositie van je foto's. Zoals je ziet is mijn blog die voornamelijk gericht op vogelfoto's, vogelexcursies die ik in Nederland geef en nog wat vogelnieuws. Ik neem aan dat er in het Cantabrisch Gebergte leuke soorten voorkomen. misschien dat je er eens een artikel cq bericht aan kunt wijden. Je weet, Nederlanders zijn echte vogelaars en het aantal neemt alleen maar toe. Nou allerbeste groets uit Den Haag,

    André Kommer en Muriel Kommer-Sourdeval.

    BeantwoordenVerwijderen