dinsdag 1 januari 2013

Waarom dit blog


Ik ben me ervan bewust dat deze “Waarom dit blog” een beetje aan de lange kant is, echter ik denk dat de op natuurbescherming gerichte redenen dit wel waard zijn. 


PERSOONLIJKE REDENEN:
Mijn redenen voor het bijhouden van dit blog zijn in te delen in twee groepen: persoonlijke redenen en een speciale reden. Enkele voorbeelden van persoonlijke redenen die de meeste bloggers wel op de een of andere manier beleven: Het willen delen van je passies, het delen van je kennis of kunnen (bv. mooie foto´s), waar anderen wat aan hebben of van kunnen genieten. Het een goede manier om je gedachten eens op een rijtje te zetten, want je moet per slot van rekening toch een coherent verhaal schrijven. Het tonen van een prachtige streek waar je verliefd op bent, of simpel weg omdat het leuk is om te doen. De interacties met de lezers, etc. Natuurlijk spelen de persoonlijke redenen voor mij ook een rol, maar ik betwijfel op ze op zich voldoende zouden zijn geweest voor het beginnen en bijhouden van een blog. Tenslotte weet iedere blogger hoeveel vrije tijd en moeite ermee gepaard gaat.
EEN SPECIALE REDEN:
Beschrijving van de huidige situatie. Dan nu mijn speciale reden, maar daarvoor moet ik eerst de plaatselijke omstandigheden kort schetsen. Ik kom al heel lang in de bergachtige streken van Spanje en daarbij viel me één ding al gauw op: de natuurbelevenis van de plaatselijke bevolking is radicaal anders dan die van de bezoekende (natuur)toerist. Aan één kant is het ook wel begrijpelijk, deze mensen leven daar het hele jaar en ze hebben het al moeilijk genoeg om aan de kost komen. Wolven, vossen, roofvogels en vele andere wilde dieren die door veel van deze mensen als schadelijk worden beschouwd, zijn ze liever kwijt dan rijk. Daarom komt het nog maar al te vaak voor dat er geprobeerd wordt om bv. vossen of zelfs wolven te verdelgen met vergiftigd aas, waar o.a. ook roofvogels of zelfs beren aan kunnen sterven. Of andere vormen van slecht omgaan met de natuur. Nu moet ik wel zeggen dat er de laatste jaren op sommige fronten een duidelijke verbetering gaande is, bv. de beer, de auerhoen en de grote trap worden nu ook door de plaatselijke bevolking als een embleem voor de zone gezien. Deze verbetering is gedeeltelijk te danken aan het voorlichtend werk van de overheid en grote inzet van speciale werkgroepen.
Momenteel lijkt het erop dat het huidige klimaat van natuurbehoud en beleving ongeveer is als volgt: de plaatselijke bevolking vindt best wel dat de natuur beter beschermd zou moeten worden, maar dat er tegenover de vele beperkende maatregelen die daarmee gepaard gaan wel enige compensatie moet staan.  Ook wel terecht zeggen ze dat zij het al moeilijk genoeg hebben en dat zij daar al hun hele leven wonen. En aangezien de Spaanse politiek er is op gericht om te proberen de plattelandsbevolking daar zo veel mogelijk vast te houden (Spanje heeft een geweldige ontvolking van de bergachtige streken), mogen ze ook wel wat terug verwachten. Echter, vanwege de huidige en zeer diepe crisis waar Spanje momenteel in verkeerd zal daar op korte termijn wel niet veel van terecht komen.
Een oplossing. De lezer die tot hier gekomen is zal nu wel ongeveer een idee hebben van wat mijn speciale reden zal zijn. Naar mijn mening is de actuele natuurbescherming nog lang niet voldoende. Wat doet het er bijvoorbeeld toe als bepaalde zeldzame planten officieel worden beschermd maar als de velden waar ze staan in één keer vernietigd kunnen worden? De meeste mensen, zowel de lokale bevolging als de boswachters, hebben weinig idee van wat er nu allemaal groeit of bloeit in hun eigen omgeving. Dus hoe kan deze natuur dan adequaat beschermd worden? Op de één of andere manier moet worden geprobeerd om alle betrokkenen te motiveren en hen het belang van de het natuurbehoud (zowel flora, fauna, landschap als geologie, vandaar de titel van dit blog) te laten inzien.
Naar mijn mening is een zeer belangrijke oplossing een zekere hoeveelheid natuurbewust en liefst buitenlands toerisme. Absoluut geen grote hordes zoals wel te zien zijn in de Alpen of de Pyreneeën, maar kleine groepjes mensen die gekomen zijn met als doel om van de natuur te leren en te genieten dmv. van observatie, zonder verstoring of beschadiging aan te richten. Waarom nu buitenlands toerisme? Ten eerste omdat mensen die er een lange reis voor over hebben echte liefhebbers zijn die de geboden natuur absoluut zullen weten te waarderen en deze dus zeer zeker zo weinig mogelijk schade zullen willen toebrengen. Ten tweede omdat buitenlands toerisme zal komen voor een langere periode (geen dagjestoerisme) en daarvoor ook kan en wil betalen.

Conclusie. Met dit blog wil ik proberen om mijn graantje bij te dragen aan de internationale bekendheid van dit prachtige, doch vrijwel geheel onbekende natuurgebied. Ik verkeer in de hoop een klein beetje extra toerisme uit het buitenland aan te kunnen trekken, hetgeen waarschijnlijk een positieve uitwerking zal hebben op zowel de economische situatie van de plaatselijke bevolking als de bevordering van de algehele natuurbescherming van het Cantabrisch Gebergte, hetgeen nu eenmaal niet los van elkaar kan worden gezien.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Marius,
  Dat is je dan gelukt, en ik ben blij dat het daar ook steeds een beetje beter gaat. Ik ga 20 maart 10 dagen naar Extremadura, en heb daar al veel zijn in.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Cees, fantastisch, in maart kan het al behoorlijk mooi weer zijn in Extremadura en het landschap is mooi en ruig!

  Je zal er echt genieten!

  Groetjes, Marius

  BeantwoordenVerwijderen