Páginas

maandag 3 februari 2014

De bufones van de kust van Asturias



Zoals beloofd in de vorige post komen nu de bufones en de Asturiaanse zeekust aan de beurt. Vanwege de regen en het spatwater zijn de meeste foto´s helaas mislukt of van slechte kwaliteit, maar ik heb toch nog een redelijke selektie kunnen maken, geloof ik. Overigens zijn we het afgelopen weekend nog terug geweest met een spektakulair resultaat, vooral wat betreft de Bufones van Pría, maar deze zullen apart worden behandeld in de nabije toekomst. 
De bufones zijn gaten, spleten en zelfs echte putten die in verbinding staan met de zee via een uitgebreid grottenstelsel. De golven slaan deze grotten binnen en de daar aanwezige lucht wordt samengedrukt en met geweld en hard geloei door de bufones naar boven geblazen. Dit proces heeft aanleiding gegeven tot de naam bufones: volgen het woordenboek betekent bufar "el resoplar con fuerza del toro", oftewel "het harde en felle snuiven of loeien van de stier". Tijdens grote golfslag is het geblaas tot op kilometers afstand te horen, maar ook gedurende de zomer en kalm weer blazen de meeste bufones. Het verschil is dat als er een flinke deining staat de bufones ook hoge kollommen waterspray de lucht inspuiten en in enkele gevallen zelfs enorme plenzen water. Bufones in actie is werkelijk een geweldig spektakel en daarom is het haast verbijsterend dat het buiten de provincie Asturias een bijna onbekend verschijnsel is. Ik woon op ongeveer 140 kilometer afstand van de bufones en in mijn dorp weet vrijwel niemand wat de bufones zijn.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S. 


Golven die de baai van Llames inlopen, de kliffen zijn hier ongeveer 25 meter hoog en de golven rond de 7 meter.




Naast de bufón staat een persoon en dit is een hele matige uitstoot.



Meerdere  bufones tegelijk in actie. Het was een dinsdag en dit was het eerste golffront dat binnen liep, daarom was er bijna niemand. Maar na een week lang intens aan bod te zijn geweest op het Asturiaanse nieuws was het hier afgelopen zaterdag gewoon een kermis (wordt behandeld in de volgende post).




Aan deze kant van de baai zijn de kliffen tussen de 30 en de 40 meter hoog. Toch is het erg onverstandig om op de rand te gaan staan!




Bufones op de achtergrond en op de voorgrond stroomt het uitgespoten water over de grond.




We zijn van plek veranderd, we staan nu bij de 25 meter hoge kliffen van Cuevas del Mar. Waar de begroeiing is verdwenen en waar de rotsen nat zijn is de gevarenzone. Voor een eventuele benadering is een langdurige observatie van zowel de kleine als de grote golven zeer aan te raden.




De bufón van Cuevas del Mar




Na een stukje te zijn doorgereden kwamen we bij de bufón van Santiuste, één van de hoogste bufones van de hele kust. Het zonnetje kwam even door wat voor een gezellige regenboog zorgde. Op de voorgrond is te zien hoe een gedeelte van het water als een beek terugstroomt naar zee.




De bufón spuit behalve spray ook enorme hoeveelheden water uit. Bij één van deze grotere bufones is nog niet zo heel lang geleden een ongelukkig persoon onverhoeds gegrepen en tientallen meters de lucht ingeslingerd, de afloop was helaas fataal.




Maar gezien de kracht en het geloei waarmee het water de bufón uitspuit is het bijna ongelovelijk dat iemand zo dichtbij durft te komen.




Het was me onmogelijk om te vertrekken zonder telkens om te kijken. Deze bufón kan een hoogte bereiken van meer dan 50 meter.




De bufones en kust van Arenillas (een Natuur monument) waren de volgende bestemming.




De bufones in deze zone zijn kleiner maar wel erg actief, ook bij kleinere golven.




De 25 meter hoge kliffen net voor een grote golf......




......dezelfde kliffen op het moment dat er een flinke golf tegen slaat.




8 opmerkingen:

  1. Wat enorm indrukwekkend, Marius. Je snapt inderdaad niet dat iemand er vlakbij durft te gaan staan. Daar moet een enorme kracht in zitten. Je zult wel genoten hebben, denk ik. Moet toch een geweldig spektakel zijn als je daar zo staat. Mooie serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Joke, ja genoten heb ik zeker! Bovendien is het wat de golven betreft een geweldige maand, de ene storm na de andere. Afgelopen weekend zijn we weer terug geweest en dit keer waren de golven tussen de 10 en de 12 meter, met uitschieters tot 21 meter (volgens het nieuws), hetgeen op de foto´s en video´s ook wel te zien is.

      Groetjes, Marius

      Verwijderen
  2. Echt geweldig dit Marius,
    ik heb dit een keer gezien op de Canarische eilanden en dan op Lanzarote toen we met een toer mee waren. Schitteren vastgelegd en geniet hier met volle teugen van.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Helma, ja het is schitterend, hè! Nu al 3 stormen achter elkaar gehad en elke keer met golven van meer den 10 meter. Maar zijn er op de Canarische eilanden ook bufones?


      Groetjes, Marius

      Verwijderen
  3. Prachtige beelden Marius, je laat duidelijk zien hoe krachtig de natuur wel kan zijn
    In het echt zullen deze bufones nog indrukwekkender zijn en zeker met een regenboog op de achtergrond!
    Groetjes
    Dominic

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Dominic, kracht en pracht kunnen samen gaan. De regenbogen verschijnen direct als het zonnetjes even doorkomt. Ze worden gevormd door de nevel en waterdruppels die uit de bufón komen.

    Groetjes, Marius

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige beelden Marius.
    De regenboog zo in het opspattende water is echt super om te zien.
    De natuur is soms echt overweldigend.
    Je laat dit hier heel goed zien.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt Irma, ik ben er zelf ook iedere keer weer van onder de indruk. De natuur kan gewoonweg geweldig zijn!

    Groetjes, Marius

    BeantwoordenVerwijderen