maandag 17 februari 2014

De eerste bloeiende orchideeën en andere wilde bloemen van 2014:
Tot mijn groot genoegen heb ik afgelopen 8 februari al weer de eerste bloeiende orchideeën van het nieuwe jaar in het Cantabrisch Gebergte mogen aanschouwen. Vanwege de relatief zachte en vochtige winter zijn ze zelfs ruim een week eerder dan het afgelopen jaar. Het natuurlijk gaat nog niet om orchideeën die al volle bloei staan, maar wel om aren waar al verscheidene bloemen aan prijken. Over welke orchidee gaat het nu eigenlijk? Wel over de reuzenorchis of Himantoglossum robertianum. De naam reuzenorchis is te danken aan het forse formaat dat deze orchidee die wel een hoogte van 1 meter kan bereiken. Als een orchidee niet in bloei staat is het vaak heel moeilijk om vast te stellen om welke soort of zelfs om welk geslacht het gaat. Desondanks zijn enkele soorten met enige oefening wel uit elkaar te houden. De praktijk is hierbij van het grootste belang omdat sommige kenmerken te maken hebben met bladkleur en bladvorm, waarbij natuurlijk speciaal de kleur moeilijk is uit te leggen.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S. Natuurlijke eerst naar de speciale plekjes waar de kans op succes het grootst is. Al gauw werd de eerste orchidee gevonden en wel met een al ontluikende bloemaar. De reuzenorchis onderscheid zich door een speciale kleur groen, en de algehele vorm van de bladeren waarbij vooral de punten karakteristiek zijn.
Detail van de "ingepakte" bloemaar.
Iets verder stonden er enige exemplaren waarbij de eerste bloemen al waren verschenen.
Ook de bloemen van de reuzenorchis of Himantoglossum robertianum zijn relatief groot. De bloem heeft een vorm van een mannetjes met twee armen, twee benen en een helm op. Dit komt overigens bij meerdere orchideeën voor.
Deze foto is van vorig jaar, om in ieder geval een aar met meerdere bloemen te kunnen tonen.
Nu is de reuzenorchis niet de enige bloem die al in bloei stond. De nu volgende serie foto´s toont enkele algemeen voorkomende planten die al sinds januari of december in bloei staan. De bovenstaande foto toont de bloem van de Ranunculus ficaria (speenkruid) met een dubbel aantal kroonblaadjes.
Een bloeiende muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) is ook geen zeldzaamheid. Dit plantje groeit, zoals de naam al aangeeft, het liefst in een stenige omgeving.
De gevlekte dovenetel (Lamium maculatum) is ronduit algemeen aanwezig, eigenlijk de hele winter door.
Het stinkend nieskruid (Helleboris foetidus) onderscheidt zich van de wrangwortel (Helleboris viridis, volgende foto) o.a. door het hebben van een stengel met bladeren en meer gesloten bloemen
De wrangwortel heeft een groenige bloem, zoals de Latijnse naam (Helleboris viridis) al aanduidt.
De Lithodora diffusa (of Lithospermum diffusum), staat hier en daar ook al in bloei, maar eigenlijk vooral langs de kalkstenen kust van Asturias. De gekweekte vorm L. diffusa "heavenly blue" wordt in Nederland steenzaad, parelzaad of parelkruid genoemd, soms vergezeld met het bijvoegelijke naamwoord "kruipend".
De stengelloze sleutelbloem (Primula acaulis of P. vulgaris) lijkt zo uit een tuincentrum te komen. Het gaat hier echter om één van de meest voorkomende winterbloemen die het landschap op grote schaal opfleuren.
Het grootbloemige muur (Stellarea holostea) is een plant die vooral in maart uitbundig begint te bloeien langs wegen en paden.
Wie weet wat dit minuscule bloempje is? Het gaat hier om het doodgewone vogelmuur (Stellaria media).
Ook al een enkele grote ereprijs (Veronica persica) gevonden. Deze stond op zo´n 50 meter van de kust, waar het eigenlijk nooit vriest.
Als laatste het ruig viooltje (Viola hirta), een nu al veel voorkomend bloeiend plantje. De viooltjes zijn in het algemeen vrij lastig uit elkaar te houden. In dit geval zijn de lage schubblaadjes van de bloemstengel, de elkaar niet bedekkende kroonblaadjes, het ontbreken van uitlopers, de donkere korte spoor en vooral de vrij ruige beharing de belangrijkste kenmerken om tot een determinatie te komen.10 opmerkingen:

 1. Mooie bloemen serie Marius.
  Foto 12 is mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Irma, het mooiste is dat ze allemaal al bloeien.

   Groetjes, Marius

   Verwijderen
 2. Jeetje, wat bloeit er al veel bij jou, Marius. Het Speenkruid heb ik hier nog niet zien bloeien. Prachtige serie. Die orchideeën zijn ook fantastisch. De Lithodora (12) heet hier (kruipend)Parelkruid of Steenzaad. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt Joke, ik ga het meteen veranderen (ik heb het nog wel eerst even nagezocht natuurlijk).
  Die orchideeën zijn gewoon een gift van de natuur!

  Groetjes, Marius

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marius,
  wat leuk dat er bij jou nu al orchideeën in bloei staan. Je laat dan ook een paar prachtige exemplaren zien. Dit is toch gewoon genieten met een grote G.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Helma, morgen gaan we 2 dagen lang nieuwe populaties van deze orchidee opsporen, hopelijk hebben we succes.

   Groetjes, Marius

   Verwijderen
 5. Wat ben jij een bofferd Marius :-)
  Wat een prachtige exemplaren laat je ons hier al zien, een schitterende reeks!
  Groetjes
  Dominic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt hoor Dominic, en vaak voel ik me ook wel een bofferd!

   Groetjes, Marius

   Verwijderen
 6. ôooooo, hoe prachtig!!! als ik deze reeks zie heb ik zo zin om de bergen in te trekken! maar zal moeten wachten tot mijn vakantie in de maand juli.
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hilde, gelukkig dat foto´s van bloemen zulke gevoelens kunnen opwekken, en voor dat je het weet is het juli!

   Groetjes, Marius

   Verwijderen