Páginas

dinsdag 25 november 2014

Een indrukwekkende natuurlijke brug: El ventanón.



Een fantastische doorkijk in een ongerept gebied.


INLEIDING

"El Ventanón" is een natuurlijke brug uitgehouwen in een kalkstenen rotskam. De geologische oorsprong is gelegen in het feit dat waterstroompjes vaak wegzakken in de spleten die zich dicht aan de rand van een kalksteenplateau bevinden. Ook hier heeft dit plaatsgevonden. De waterloop is als het ware onder de rand doorgestroomd, waarbij deze als een natuurlijke brug is overgebleven. De brug van "El Ventanón" heeft een lengte van 30 meter en een hoogte van 20 meter en is verscheidene meters breed. Aan de linkerkant van de brug bevinden zich enkele kleine grotjes, hetgeen een extra aanwijzing is dat deze brug op min of meer dezelfde manier is ontstaan als een druipsteengrot, nl. door oplossing van het kalksteen door een waterstroompje.
Dit geologisch fenomeen is opgenomen in een locale wandelroute genaamd de PRC-BU 32, die begint bij de Ojo Guareña grot. Deze grot die met een totale lengte van meer dan 110 km (110.000 meter) aan galerijen tot de langste grotten van Spanje behoord, kan overigens ook toeristisch bezocht worden.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.


DE LOKATIE

Op onderstaande kaart van Google Maps is de lokatie weergegeven van het begin van onze wandeling. Het gebied bevindt in het Cantabrisch Gebergte van Noord-Spanje, tussen de steden Bilbao, Santander en Burgos. De route begint in het plaatsje Villamartín de Sotoscueva, waar de auto kan worden geparkeerd. We verlaten het dorpje in westelijke richting waarbij we de PRC-BU 20 volgen die ons rechtstreeks naar "El Ventanón" leidt. Van deze lokale wandelroute bestaat een track met begeleidende kaarten (topografische kaart, Google maps en Google Earth) en informatie over tijdsduur, moeilijkheidsgraad, hoogteverschil e.d..




DE WANDELING

Het dorpje Villamartín is gelegen op één van die typische cuestas die in dit gebied zo algemeen zijn. Een cuesta wordt gevormd door een hard gesteente met een kleine hellingshoek, dat op deze manier een plateau vormt. In dit geval bestaat het plateau uit kalksteen, een gesteente dat oplosbaar is in water, waardoor er tevens vele druipsteengrotten zijn gevormd. In kalkgebieden verdwijnt alle regen direkt onder de grond, waardoor er vaak een stenig en ariede omgeving ontstaat, iets wat we in Nederland niet kennen.


Een terugblik op het pad waarover we zojuist het dorpje Villamartín hebben verlaten.




Het kalkstenen karakter van het gebied komt goed ten uiting in de stenige oppervlakte.




Het pad stijgt langzaam naar een heuvelpas. De ondergrondse afwatering heeft een specifieke plantengroei tot gevolg. De natuurlijke begroeiing zou een uitgestrekt bos van altijd groene eiken (Quercus ilex) hebben gevormd, zoals nu nog aan onze rechter hand is te zien. Echter, de ontbossing en een eeuwenlange begrazing hebben geleid tot het dorre oppervlak aan onze linker hand.




De met een hekwerk afgezette put geeft toegang tot de tientallen meters diepe grot Cueva García. Het hekwerk dient ervoor dat zowel het vee als nieuwsgierige toeristen niet naar beneden vallen.




Op de heuvelpas verlaten we het stenige pad en we nemen een smaller en avontuurlijker spoor dat afbuigt naar rechts (de natuurlijke brug "El Ventanón" staat hier al aangeven), in de richting van het bos met de altijd groene eiken.




Sommige gedeelten van het bos bestaat nog uit vrij jonge bomen en struikgewas. Dit is het gevolg van de ontvolking van de streek en een sterke afname van de beweiding. Waar de mens terugstapt grijpt de natuur zijn kans. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat elk menselijk ingrijpen slecht is. Bijvoorbeeld, vele van die dorre plekken, onstaan door beweiding, zijn werkelijke orchideeën paradijsjes, die niet zouden bestaan als alles met bos zou zijn begroeid. Aan de andere kant leidt overmatig grondgebruik zelden tot iets goeds.




We zijn nu vlakbij de rand van het plateau. Wat is dit nu?




We komen nog iets dichterbij en plotseling verschijnt er een geweldig gat.




De natuurlijke brug "El ventanón" biedt een prachtige doorkijk op de hieronder onderliggende vallei. Het onstaan van dit geologisch fenomeen is al aan het begin van deze post beschreven.




De brug gezien vanaf de andere kant. De brug is meters breed. Tevens zijn er enkele kleine grotjes te zien, hetgeen op karst (oplossing van klaksteen door water) duidt.




De brug gezien van de linkerzijde. De bovenkant is vrolijk begroeid met niet zulke heel kleine struiken. De hoogte van de "El Ventanón" is zo´n 20 meter, althans volgens het informatiebord dat er staat.




Deze overzichtsfoto toont het hoge gezelligheidsgehalte. Een prima plek om te lunchen.



.

Na een poosje flink te hebben genoten en na een grondig onderzoek van de naaste omgeving, waarbij o.a. de op de kaart aangegeven grot Cueva Nejuelos is gevonden en bezocht,  is het weer tijd voor de terugtocht. Voor de buitenlandse toerist is het misschien interessant om te weten dat er in de iets grotere plaatsjes in de buurt volop gelegenheid is om een maaltijd te gebruiken.





7 opmerkingen:

  1. een prachtige wandeling. El ventanón is werkelijk een wondertje der natuur!
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Hilde, wat mezelf zo aanspreekt is de ruigheid van het terrein. Zowel in de zomer onder een brandende zon, als in de winter.

      groetjes, Marius

      Verwijderen
  2. Je kwam er vast niet veel mensen tegen, Marius. Prachtige omgeving. Ik ken een natural bridge alleen van Aruba, waar die door de zee is uitgesleten. Mooie serie. Het lijkt me een geweldige voettocht. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Joke, ook langs de noordkust van Asturias heb je natuurlijke bogen. Bovendien, het bos rondom deze brug is zo wild dat als je er eenmaal inzit je iemand anders niet eens zou zijn, al stond hij bij wijze van spreken bijna naast je.

      groetjes, ¨Marius

      Verwijderen
  3. Hoi Marius,

    heel leuk om weer wat van je te zien en te lezen :_)
    Prachtig om weer pop deze manier wat van Spanje te zien. Die natuurlijke brug is ook prachtig om te zien
    en in foto 9 vind ik het zo mooi dat je die bomen daar beneden ziet. Je hebt dit echt vanuit een heel mooi standpunt gefotografeerd :-)
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Helma, ja het was erg druk van de zomer en aandanks vele excursies en duizenden foto´s was er geen echte gelegenheid om iets te publiceren. Ik hoop nu wat tijd te hebben om vaker wat te laten zien.

    groetjes, Marius

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Marius
    Wat een prachtige beelden laat je hier weer zien, die vallei en die brug vind ik wel de moeite!
    Heerlijk om met je mee te wandelen in dit mooie gebied!
    Groetjes
    Dominic

    BeantwoordenVerwijderen